Ilmaiset neuleohjeet

perjantai 4. marraskuuta 2016

Simppelit lapaset peukalokiilallaKoululaisilla ja etenkin teiniosastolla on ikuinen pula lapasista, joten äiti käytti syksyllä sairaslomansa kerrankin edes vähän perheen hyödyksi. Nämä lapaset neuloo melkeinpä yhdessä illassa, lanka juoksee puikoilla kuin unelma ja värit on mielenkiintoiset - mikäpä on neuloessa! Hedgehog Fibresin Merino DK:sta on siis kyse, hieman paksumpaa herkkua ikuisten fingeringien rinnalle.

Koskapa teinistä on kyse, niin en saanut lapasia tähän hätään vielä mitattavaksi, tiheys tästä nimittäin puuttuu ja lisään sen kunhan lapaset löytyisi - "ööö, ne on kyllä jossain... varmaan mulla jonkun takin taskussa tai sit ne on koulussa kaapissa". Just. Tasan yksi talvitakki käytössä ja selittelyn makua. No, uskotaan vielä. Vannotin, että tallessa on pidettävä... tietäähän sen kuinka käy. Siitäpä sitten tulikin idea lapasten nimeksi (miten onkin niin vaikea aina keksiä neuleohjeille nimeä!):

Aina hukassa

Yleistä

Näissä lapasissa on mukailtu intialaista peukalokiilaa hieman oman pään mukaan, joka on helppo ja istuva kiila. Kärjessä on sädekavennus, jossa vuorotellaan kavennus- ja välikerroksia ja saadaan näin ollen pyöreä muoto. Nauhakavennus meinaa omassa kädessä aina kääntyä suuntaan tai toiseen, tässä kavennukset ovat symmetriset. Lapaset painavat n. 35 g ja sopivat pienehkön naisen käteen.

Ohje

Vasen käsi

Luo 36 s puikoille nro 3.5 mm. Neulo 25 kerrosta 1 o, 1 n resoria. Vaihda puikkoihin 4 mm. Neulo 4 kerrosta sileää ja aloita peukalokiilan levennykset:

1. krs: 6 o, L1o, aseta silmukkamerkki, neulo oikein kerros loppuun.
2. krs: neulo oikein merkkiin saakka, L1o, neulo oikein kerros loppuun.
3 - 12 krs: toista kerros 2. kerroksen 12 jälkeen puikolla on 18 s ennen silmukkamerkkiä.

Neulo oikein merkkiin saakka, poista merkki, siirrä merkin jälkeen 12 s apulangalle peukaloa varten odottamaan, neulo oikein kerros loppuun. Jatka neulomalla sileää kunnes pikkurilli peittyy. Aloita kärkikavennukset:

1. krs: (4 o, 2 o yht), toista (-) kerros loppuun.
2 - 5 krs: oikein.
6. krs: (3 o, 2 o yht.), toista (-) kerros loppuun.
7 - 9 krs: oikein.
10. krs: (2 o, 2o yht.), toista (-) kerros loppuun.
11 - 12 krs: oikein.
13. krs: (1 o, 2 o yht.), toista (-) kerros loppuun.
14. krs: oikein.
15. krs: (2 o yht.), toista (-) kerros loppuun.

Katkaise lanka ja vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Poimi apulangan 12 s puikoille, poimi lisäksi kämmenen puolelta 2 s. Neulo sileää kunnes peukalo peittyy. Neulo 2 o yht. seuraavat 2 kerrosta, katkaise lanka ja vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi.


Oikea käsi

Neulo kuten vasemman käden lapanen peukalokiilan lisäyksiin saakka.

1. krs: 12 o, aseta silmukkamerkki, L1v, neulo oikein kerros loppuun.
2. krs: neulo oikein merkkiin saakka, sm, L1v, neulo oikein kerros loppuun.
3 -12 krs: toista kerros 2. kerroksen 12 jälkeen puikolla on 18 s silmukkamerkin jälkeen.

Siirrä ennen merkkiä olevat 12 s apulangalle peukaloa varten odottamaan, poista merkki, neulo oikein kerros loppuun.

Neulo vasen lapanen loppuun kuten oikea.

Lyhenteet
o neulo oikein

L1o lisää yksi silmukka nostamalla lanka kahden silmukan välistä vasemmalla puikolla työn takaa ja neulo etureunasta oikein (silmukka kaartuu oikealle)

L1v lisää yksi silmukka nostamalla lanka kahden silmukan välistä oikealla puikolla työn edestä ja neulo etureunasta oikein (silmukka kaartuu vasemmalle)

2 o yht. kavenna neulomalla 2 silmukka oikein yhteen

___________________________________________________________________________________

Toivottavasti ohje ei sisällä suuresti aivopieruja, huikatkaa jos outouksia ilmenee. Tästä voi vähän fiilistellä värejä, mikä iskisi eniten ja loput löytyvät tietenkin kaupasta... mukavaa loppuviikkoa ja Pyhäinpäivää, huomenna liike on suljettu mutta verkkokauppa toimii tietenkin!1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta! Tein itselleni lapaset tällä ohjeella muutamin muokkauksin. Tein niistä projektin Ravelryyn, mutta en löytänyt tätä ohjetta sieltä. Onko ohje tulossa Ravelryyn?
    Linkki projektiini on tässä: http://www.ravelry.com/projects/anniveikko/always-lost-in-kyoto

    VastaaPoista