Ilmaiset neuleohjeet

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Addiktio


Kyllä täällä neulotaankin! Ihan tosi, vaikka mitään ei näy... Norohan se iski jo ennen joulua. Nykyinen nukketaiteilija Piitu Nykopp toi omasta halustaan meille muutamia neuleita esille jouluikkunaan ja siitähän se sitten lähti. Ja nyt harmittaa kun ei ole kuvan kuvaa Piitun neuleista, katsotaan saadaanko osa uudemman kerran vaikka kuvattavaksi edes. Piitu on alunperin neulesuunnittelija, ei kyllä haittaisi vaikka sitäkin uraa taas virittelisi... pitää houkutella, sen verran kiinnostusta näidenkin neuleiden ohjeisiin oli.


Piitun Sekusta neuloma dominopaita herätti huokauksia ja ihastuksia vallan paljon. Tästä intoutuneena minäkin pistin Sekut puikoille ja aloitin tuubin neulomisen. Näin eräällä asiakkaalla (terkkuja jos tätä luet!) aivan upean keitaisutuubin, joka oli neulottu tällä tekniikalla. Omani teen yksinkertaiseksi, ehkä kuitenkin vähän korkeammaksi, jotta sen saa tarvittaessa vedettyä hupuksi pään päälle. Katsotaan, prosessi on vielä kesken... tässä vähän kuvia ja selostusta tekniikasta, tarkemman ohjeen kirjoitan sitten kun valmista saadaan.

Neulomisjärjestys

 Yllä on vähän osviittaa neulomisjärjestykseen. Tilkut tehdään siis kerralla, pääteltävää ei tule mikäli päättelee mahdolliset langanpäät jo neuloessa. Itse käytin kahta eri sävyä ja vaihdoin aina uuden ruudun myötä kerää, langanpäät laitoin päällekkäin kuten Piitu vinkkasi ja neuloin tuplana vaihtokohdan. Toimii hyvin kun on ohutta lankaa ja on nopea tapa.

Aluksi neulotaan yksi tilkku. Tilkun keskellä kavennetaan joko 2o yht. sekä ssk (tai ylivetokav.) vierekkäin joka oikea kerros (tässä parillinen silmukkamäärä) tai vastaavasti keskitetty kavennus (nosta 2o neulomatta, 1o, vedä nostetut silmukat neulotun yli) kuten tässä on tehty (pariton silmukkamäärä). Maku kysymyksiä. Jos neuloo ensimmäisenä kuvatun tavan mukaan, voi väliin jättää keskisilmukan antamaan vähän muotoa. Kannattaa testailla. Nurjalla on neulottu oikeaa, eli kyseessä on aina oikea-neulos. Voipihan tuota tehdä sileääkin halutessaan. Kun ensimmäinen ruutu on valmis ja 1s jäljellä, poimitaan ruudun vasemmalle jääneestä sivusta puolet silmukkamäärästä ja vastaavasti luodaan puolet tämän perään. Seuraava ruutu neulotaan sitten kaventaen samoin kuten edellä. 

Kun ensimmäinen haluttu ruutukerros on valmis, päätellään 1. ja viimeinen ruutu kolmenpuikon päättelyllä. Halutessaan voi myös katkaista langan ja aloittaa toinen kerros sulkematta ruutuja ja neuloa kauluri ensin tasona ja päätellä koko hoito kerralla lopuksi. Tässä on suljettu ensimmäinen kerros, mututuntumalla sanoisin, että ehkä kannattaa päätellä sitten koko kappale kerralla...

Puikkokoko on tässä 2.75mm, silmukkamäärä 35s/ruutu. 
Kyllähän se paitakin tästä ihana olisi... ehkä kesällä... 2022... Jos himotus iski, niin Sekut löytyy täältä! Lisää värejäkin saatiin.

1 kommentti: