Ilmaiset neuleohjeet

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Paluu arkeen ja Tourin antimia

Jestas sentään. Huikea viikko takana. Välillä pitää vallan nipistää itseään, oliko starat tosiaan täällä vai näinkö unta?! Mutta olihan ne. Lupasin vähän koota tunnelmia viikon ajalta. Minulta on ehkä turha kysyä suoraan, mitä opeista jäi käteen, koska en ehtinyt kursseilla itse juurikaan istua, mutta näitä on saatu jo lukea useasta blogistakin, tässä muutamia:
Huikkaise ihmeessä, jos bloggasit kursseista, niin pääsemme lukemaan kokemuksia useammalta!

Otetaanpa ensin Ysolda käsittelyyn. Hän arvatenkin ei ole persoonana niin räiskyvä ja näkyvä kuin Stephen ja osittain on somessa jäänyt siksi varjoon. Mutta aivan suotta! Ysoldan kurssit olivat todella täynnä monenlaista asiaa. Pieniä ja isompia yksityiskohtia, miten kukin neuloja voi itselleen suunnitella istuvan paidan. The Perfect Sweater kurssin alkuun käsiteltiin eri lankalaadut ja miten eri kehräystavat vaikuttavat neulepintaan. Saatiin meillekin uutta asiaa, jotta osataan teitä auttaa jatkossa paremmin oikean langan valitsemisessa. Kurssilla tutustuttiin myös erilaisiin vartalotyyppeihin ja mitä kunkin tyypin kannattaa huomioida neulemallia valitessa ja miten mallia voi muokata omalle vartalolle. Mittanauha soi, nännitarrat lenteli ja hiki valui! Mallitilkun tärkeys tuli varmasti kaikille läsnäolijoille selväksi. Hauskaakin oli, vaikka toki Ysoldan kurssit oli enemmän tietopainotteisia kuin ystävänsä Stephenin :)

Ysoldan kanssa ehdin jutella muutamat tovit ennen ja jälkeen kurssien. Hän kyllä suunnittelee mallinsa arvostettavalla pieteetillä eikä ohjeissa juurikaan virheitä ole tullut vastaan. Toki poikkeuksia on, kenpä meistä täydellinen olisi. Ysolda tekee ohjeensa omalla tarkalla systeemillään eikä juurikaan testineulota mallejaan. Ysoldalla on 1.5 työntekijää firmassa. Aiemmin hän on ollut myös lankakaupassa töissä, ja paljon puhuttiinkin niihin liittyvistä asiosta. Stephenin kanssa he ovat tavanneet jo useampi vuosi sitten ja jonkin verran kiertäneet yhdessä tapahtumissa. Tyyliltään he ovat aivan erilaisia, ja siksikin oli huippua nähdä, miten kaksi täysin erilaista suunnittelijaa prosessoi. Siinä missä Stephen lähtee neulomaan ja tutkii samalla, mihin tie vie, niin Ysolda laskee tarkasti ohjeen usein jo valmiiksi. Ja molempi tapa on hyvä tapa! Sehän tässä mainiointa olikin. Itse sain eväitä tarkempaan laskemiseen ja suunnitteluapua, ja Stepheniltä rohkeutta vaan heittäytyä vielä enemmän - go for it girl!

Prince of Brioche. Mikä mies! Hulvattoman starakuoren alla asuukin itse asiassa aika herkkä mutta rohkea ja käsittämättömän lahjakas ihminen. Stephen nautti silmittömästi siitä, miten hän täällä on saanut suosiota, ja osasi tilansa kyllä ottaa kuin rokkitähti. Mutta toisaalta nautti myös siitä, että sai välillä neuloa hiljaa seurassa. Ja siinä täällä Suomessa ollaan kyllä hyviä :) Hiljaisuudestakin voi nauttia yhdessä, ja se me varmasti osataan. Stephen kertoi kotikaupungissaan olevansa varsin tavallinen eikä neuletapaamisissa juurikaan huomiota herätä, hyvä jos joku kysyy, mitä olet neulomassa ja se siitä. Näin nyt tuskin aina on, matkustavat turistit kyllä hänen kauppaansa löytävät ja vaeltavat pitkiäkin matkoja näkemään vain hänet.

Stephen oli hämmentynyt siitä, miten taitavia neulojia Suomessa on. Koskaan ei kurssilla ole kaksivärisen patentin opit menneet niin nopeasti perille kuin täällä oli käynyt. Kyllähän me tiedetään, että karkeasti rapakon tuolla puolen on erilainen oppimistyyli. Siellä opit eivät tule ns. äidinmaidossa tai peruskoulussa, vaan kukin opettelee neulomaan, jos asia sattuu kiinnostamaan. Että siitä meille ja perinteillemme pisteet! Stephenin antia eniten olikin värien ennakkoluuloton yhdistäminen ja heittäytyminen. Se voi meille olla joskus vähän haastavaa. Rajojen rikkomiseen ja värien käyttämiseen saatiin kyllä vinkkejä, virtaa ja ideoita!

Mies neuloo AINA ensin ennen kuin tekee ohjeen. Parhaimmillaan prosessi vie neulojan ihan eri teille, kuin alunperin tarkoitus oli. Hurjin esimerkki tästä on Askews me dress, jonka alunperin piti olla myssy, sitten kauluri, sitten paita ja lopulta siitä tuli mekko. Hän neuloo mallit usein moneen kertaan, muistiinpanoja ei aina tule siinä neulomisen ohella laitettua tarkkaan ylös. Testineulontaa hän ei myöskään juurikaan harrasta, viime aikoina joku ystävä on muutamia malleja neulonut. Myöskään teknistä editoria ei ohjeissa juuri tarvita. Kaavioita ei ole, niitä hän koittaa vältellä viimeiseen asti. Pitsit ja palmikot eivät ole Stephenin juttu :D Graafikko löytyy ja valokuvaaja, mutta siinäpä se. Neuloo kuin hullu, huivi saattaa syntyä 4-5 päivässä ohjeeksi saakka. Isommissa töissä, kuten suosituissa MysteeriKALeissa, menee enemmän aikaa eli viikkoja. Mutta silti tahti on sivusta seurattuna hurja. Ideoita miehellä riittää ihailtavan paljon.

Meet&Greet -juhlat onnistuivat viikon päätteeksi mielestäni loistavasti, vaikka Ysoldaa hieman hirvitti, että miten pistää kampoihin Stephenille. Mutta se ei tässä nyt ollutkaan tarkoitus, sirkushevonen sai heilua, laulaa ja inspiroida ihmisiä villisti, ja Ysolda kertoi itsestään omalla tyylillään. Parasta varmasti kaikista olikin kuulla taustoja ja ajatuksia neulomisen takana, mistä kaikki on lähtenyt, mikä inspiroi jne. Kaksivärinen patentti on tällä hetkellä THE THING Stephenille. Hän on saanut omat oppinsa itseltään Nancy Marchantilta, jonka kurssille Berliinissä taannoin pääsin. Stephenillä on vielä paljon ideoita, mitä tuolla tekniikalla voi tehdä, ja legginssejä täällä jo odotellaan :D

Herra sattui sopivasti juhlimaan 27-vuotispäiväänsä vieraillessaan meillä, ja toki me lankakakku hänelle leivottiin!


Ysoldalla on vinkeä tapa neuloa kirjoneuletta. Käytännössä hän yhdistää "heittotyylin" ja meidän kontinentaalisen tyylin.


Beyond Raglan kurssin satoa. Monen monta minipaitaa ja monen monta uutta suunnitelmaa... Suosittelemme lämpimästi Ysoldan Little Red in the City -kirjaa, jossa nämä kaikki asiat on myös käyty läpi. Kirjaa on tulossa meille piakkoin varastoon lisää. 
Lentävän Lapasen väki kävi meillä myös kouluttautumassa ja tälläset oli tunnelmat perjantain tiiviin matemaattisen illan jälkeen :D 

Tässä kuvaa juhlista. Koitin saada videota tänne upotettua mutta ei kehveli suostu latautumaan... niitä löytyy Facebookista mm. Stephnenin Short row dance ja muuta tarinaa.


Hesan isoimmat korvapuustit tekivät kauppansa :DMolemmat starat menivät viikon päätteeksi Veera Välimäen luo rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta. Se heille todellakin sallittakoon, näkivät Suomesta vähän muutakin maisemaa...

Ihan hirmuisesti jäänee nyt sanomatta, toivottavasti blogeista löytyy täydennystä ja jutellaan kokemuksista, kun tavataan. Edelleen on aika sanaton olo. Kyllä kannattaa unelmoida, taas tuli yksi unelma toteutettua :) Ja ehkä hienointa oli tehdä se kimpassa Kerän Jonnan kanssa. Meillä kun on monesta asiasta kovin samankaltaiset näkemykset ja synkkaakin hyvin, niin miksipä ei tehdä yhteistyötä kilpailemisen sijaan... Eikä se tähän jää, vastaavia suunnitelmia on jo pitkällä ja niistä kuulette heti, kun varmistuksia on.

Seuraavaksi saatte Stephenin vinkkejä valikoimastamme hänen uuteen MysteeriKALiinsa The Doodleriin. Vielä tänään...

4 kommenttia:

 1. Ihana raportti. Mä kans ihastuin tuohon kaksiväriseen patenttiin Lentävän Lapasen kurssilla maanantaina.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset teille! Tästä tuli ihan mahtava piristysruiske syksyyn. Ensin emmin, mutta ilmoittauduin kuitenkin Tampereelle Stephenin kurssille. Kun ei Kerä eikä Titityy ole niitä omia lähilankakauppoja (vaikka pop-up Vantaalla olen käynytkin), piti miettiä, miten osallistuminen onnistuu. Jos en täysin fani ollut, niin nyt ainakin olen. Ja uusia tapahtumia odotellessa.

  VastaaPoista
 3. Minä sain vihdoin postattua kurssista. Kiitokset vielä tuhannesti! Aivan uskomattoman antoisa Jyväskylän reissu, todellista sielun ravintoa! Olen seurannut Ysoldan uraa jo pitkään ja on jotenkin vaan uskomatonta, että pääsin tapaamaan ja kuulustelemaan eikun juttelemaan hänen kanssaan! Ihana, mahtava juttu!

  http://distantknitter.blogspot.fi/2015/10/ysolda-titityy.html

  VastaaPoista
 4. Iso kiitos minunkin puolestani kurssien järkkäämisestä. Kyllä tämä pieni pää täyttyi ääriään myöten Ysoldan kurssilla. Matematiikka sai aivan uusia ulottuvuuksia ja hyötykohteita. Blogissa hieman tarinaa.

  http://daadeli.blogspot.fi/2015/10/happy-calculating.html

  VastaaPoista